Henk Renssen monument

Henk Renssen is een van de meeste bekende voetballers die Hengelo heeft voortgebracht. Naast zijn jaren bij Tubantia speelde hij in de jaren ‘50 en ‘60 ook betaald voetbal bij Rigtersbleek en Oldenzaal.

Henk Renssen in actie met links Jan olde Riekerink

Henk Renssen was een middenvelder van graniet. Hard en onverzettelijk. „Als iemand mij voorbij ging, dan kwam-ie me sowieso nog een paar keer weer tegen”, vertelde hij in het boek Harde Neuzen.

„Mannen als Johan Neeksens en Eric Gerets waren spelers naar mijn hart.” Maar Renssen was niet alleen een vuurvreter, hij kon ook goed voetballen.

Rigtersbleek
Op z’n 21ste na zijn diensttijd maakte hij de overstap naar Rigtersbleek. „Voetbal leefde enorm in de die dagen. Er zaten aan de Van Heekstraat iedere wedstrijd 7 a 8000 mensen”, zei hij daarover. „Maar je kon het niet vergelijken met het betaalde voetbal van nu. Wij leefden van de premies.

Voor een overwinning kregen we 70 gulden en voor elke training 5 gulden. Wij betaalden ook gewoon contributie. Eigenlijk stelde je als voetballer niks voor, want je werd met de meeste vervelende contracten afgescheept. Bestuursleden konden doen en laten wat ze wilden. Voetbal was toen echt koehandel.”

Stoffen
Na vijf jaar Rigtersbleek nam Oldenzaal Renssen voor tienduizend gulden over. Volgens de voetballer heeft hij één keer in zijn loopbaan echt wat aan een contract overgehouden. Renssen in Harde Neuzen: „Dat was na mijn tweede jaar in Oldenzaal.

Ik wilde eigenlijk weg, maar toen de hoofdsponsor Gelderman (een textielgigant, red.) mij vele stoffen aanbood ben ik gebleven. Met die stoffen ben ik vervolgens de markt opgegaan en dat heb ik 32 jaar volgehouden.”

In 1963 keerde hij terug bij zijn eerste liefde Tubantia. Vier jaar later viel het doek voor het betaalde voetbal in de metaalstad. Renssen werd daarna trainer. Hij voorzag in die jaren daarna KOSC, WVV’34, Tubantia en ATC’65 van oefenstof.

Henk Renssen overleed op 85 jarige leeftijd.